model [gresit] de gandire [zic eu]

pe scurt: aseara pe la ora 20 in camin, intr-una din camerele de la etajul 1 s-a spart o teava de la un calorifer. nu stiu cum s-a rezolvat problema, nici nu conteaza, ideea e ca pe la ora 11:30 pe culoar , pe o distanta de 15 m mai ramasese putina apa... sa zicem 1 cm.
un coleg de camera face un dus. cand se intoarce in camera trebuie sa treaca prin apa. se uda putin. ajunge in camera foarte revoltat.
incep comentariile : "nu e normal, intr-o tara civlizata, nu s-ar intampla asa ceva. trebuia sa sune cineva femeia de serviciu sa vina aici stranga apa aia. nu se poate asa ceva intr-o tara civilizata. sau macar seful de palier sa organizeze baietii si sa stranga apa."

eu zic asa:
in cazul unui asemenea incident, chemi pompierii nu femeia de serviciu, dar aici nu era cazul pentru o galeata de apa. deci era de competenta fiecaruia dintre locatari sa puna mana pe mop.
femeia de serviciu are un program bine stabilit, intre orele 7:00-15:00, [cred] fara mentiunea ca poate fi solicitata la orice ora din zi si din noapte. deci nu era treaba ei. treaba ei e sa faca curat in timpul programului ei de lucru. ceea ce a si facut, pentru ca pana dimineata bineinteles ca nu s-a simtit nimeni sa puna mana sa "faca ceva".
seful de palier.... ce treaba avea el? poate il chema ion si poate era in club. poate ca...dormea.
si cu toate astea e nevoie sa vina unu sa-ti spuna "ba ia mopul si sterge aici, ca nu ai pe unde sa mai treci".
intr-o tara civilizata oamenii nu sunt asa carcotasi cum sunt prin aste locuri. este specific romanesc cand vezi ceva in neregula sa incepi sa ciripesti si sa te rezumi doar la asta.
intr-o tara civilizata oamenii ACTIONEAZA. in romania oamenii comenteaza.
cand e vorba de actionat nici nu actioneaza nici nu mai comenteaza.

problema este in primul rand in mentalitate. mentalitatea asta e un subiect foarte mult discutat in ultima vreme, si cam in toate discutiile s-a ajuns la o singura concluzie: mentalitatea e gresita.
deci in loc sa strigi la radio ca strada x este o groapa in sine, mai bine te duci la primar si ii spui sa dea cu asfalt pe ea. nici metoda asta nu o sa aiba efect imediat, pentru ca si primarul terbuie sa se obisnuiasca cu ea, si trebuie sa-si schimbe si el mentalitea. dar este o modalitate de actiune care mai mult sau mai putin promite un efect.
si acum voi fi si eu acuzat ca doar comentez. eu critic mentalitatea. mai mult nu pot face. daca as putea sa iti infig un usb in cap si sa-ti fac un update poate ca as face-o, dar nu pot. eu incerc sa sesizez (cei doi cititori ai mei).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu