recenzie Yes Man

Mai spuneam intr-un post anterior ca sunt in bucuresti din octombrie. Deci din octombrie am tot citit la o carte pe care am reusit in sfarsit sa o termin. Ieri.
Cartea a fost citita in parti a cate 3 pagini, de fiecare data ultima pagina citita anterior fiind recitita. Adica am citit-o in proportie de 166%. A fost un somnifer foarte eficient fara reactii adverse. Recomand.
Da. Am citit Yes Man (editura TR3I). Autor Danny Wallce numit de BBC America "unul dintre cei mai buni jurnalisti ai Angliei"; actor, scriitor, prezentator radio si TV. A mai scris Friends like This si Join me. Traieste intr-o veche fabrica de chibrituri in East End, Londra.
Frazele curg pline de umor. Detaliile construiesc si ele un umor. Gandurile autorului... alt umor.
Pe scurt Danny isi propune sa spuna doar da timp de un an, astfel da-ul decide pentru el si il conduce spre...


....spre final Danny ne recomanda sa spunem si noi da.
"Nu neaparat unei Bombe Mentale psihotrope, iti dau seama, sau gagiilor lați in spate din carciuma carora li se pare ca te uiti dupa prietena lor, ori calatoriilor la intamplare prin insule din Asia de Sud-Est. Ci lucrurilor marunte. Da unui prieten. Da unui pahar dupa slujba. Da unui strain. Da tie insuti. Ai fi uimit sa vezi unde poate duce."

Fragmente foarte ("super") alese:

"...a zis, ridicandu-si roba si apucandu-se sa-si scoata bocancii.
Am fost surprins. Erau niste bocanci imensi, de mers pe munte. Dar nu-s sigur daca e asa normal sau nu.Poate bocancii de munte sunt echipamentul standard al calugarilor.[....]Bocanci de catarator.Pe sub roba. M-a lovit gandul ca Samten era poate un impatimit al Calugaritului Extrem."

"-Te uiti la prietena mea?
-Aa?
-Te uiti la prietena mea?
-Ma uit la prietena ta?
......
-Cine-i prietena ta?
-Bluza albastra, a zis.
-Faceti un cuplu incantator, am incercat.
-Deci te uiti la ea?
-Da, am zis.
-Asa, a zis. Deci te uiti la prietena mea.
-Mda, am zis....
-Arat eu a genu' de idiot care te-ar lasa sa te uiti la prietena lui?
-Da.
-Vrei sa-ti ard una peste gura, a zis?
-Da.
........................."

Poate va convinge.
Eu recomand cartea. Unii poate vor zice ca este prea superficiala.... pai nu e filosofie, voi zice eu. E comedie, si e faina. Si daca urmezi exemplul este probabil "una din cartile care iti poate schimba viata" (San Francisco Bay Guardian).
Cartea a fost ecranizat in 2008 cu Jim Carrey in rol principal. Tin sa precizez ca actiunea din film este foarte diferita de cea din carte.
Este pusa la loc de cinste in Diverta, ceea ce te duce la gandul ca este probabil cumparata in general pentru a fi facuta cadou. Renunta la prejudecati.
Da. Am terminat. Salutari!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu